Onbekend virus op Curacao

26 october 2016, Bron Caribisch Netwerk, Foto Dick Drayer

Een tiental patiënten op Curaçao is besmet met een onbekend virus. Zij meldden zich bij de huisarts met Chikungunya-achtige verschijnselen: koorts, pijn in de gewrichten en rode huiduitslag. Chikungunya is een virusziekte die wordt overgedragen door de mug.

Alle patiënten werden vervolgens getest op de muggenziektes Chikungunya, Zika en Dengue, maar de uitslagen waren in alle gevallen negatief. Dr. Byron Martina, viroloog aan de Erasmus universiteit en de Universiteit van Utrecht neemt de samples nu mee om in Nederland onderzoek te doen.

Dr. Byron Martina wil graag weten of er mogelijk sprake is van een besmetting met het relatief onbekende Mayaro-virus en of de patiënt kruisbescherming tegen dit virus geniet, omdat die mogelijk in een eerder stadium door het verwante Chikungunya-virus is besmet. “De kans dat het ook daadwerkelijk om Mayaro gaat is klein”, zegt Martina. “Het virus komt tot nog toe vooral voor in bosrijke omgevingen met apen, zoals in Brazilië en Trinidad. Dus je verwacht het niet”.

Lees verder Caribische Netwerk| Onbekend virus op Curacao

X